Ellecommers in de Tweede Wereldoorlog

 

Dit prachtige boekje is te koop bij Bakkerij Samberg en kost slechts  € 2,50.

 

Ellecom in de Tweede Wereldoorlog. Bekend is het verhaal van de Duitsers in Avegoor, waar een
SS-opleidingsinstituut was gehuisvest.  De joodse mannen in Villa Irene die als dwangarbeiders het moeras achter Avegoor hebben gedempt, de turnhal moesten bouwen en een sportveld moesten aanleggen hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Iedere Ellecommer kent ook het verhaal van de V1 die op Bergstein is gevallen.

Nu na zestig jaar bevrijding wilde de Oranjevereniging Ellecom de verhalen van de mensen om ons heen horen! Hoe hebben de Ellecommers die wij kennen, die bij ons in de straat of om de hoek wonen, de oorlog beleefd? Wat maakten ze mee? Was alles anders of moesten ze toch gewoon naar school? Waren ze bang of dapper?

We hebben dertien mensen bereid gevonden om hun verhaal te vertellen. Ellecommers die bijna allemaal in de oorlog de leeftijd hadden van de basisschool-kinderen nu. En wie kunnen de interviews dan beter afnemen dan de kinderen van de Anne Frankschool.

De leerkrachten van de groepen zes, zeven en acht waren direct bereid mee te werken. In een speciaal georganiseerde projectweek werden de interviews voorbereid en in groepjes zijn de kinderen op pad gegaan. Het zijn speciale ontmoetingen geworden.

 


De verhalen over de Tweede Wereldoorlog kregen een gezicht. Het speelde zich af in óns dorp, op voor óns bekende plekken. Ontroerend, omdat de geïnterview-den na zestig jaar nog steeds heel bewogen hun gevoelens van toen aan de kinderen konden overbrengen.

In dit boekje staat hun verhaal, zoals ze het verteld hebben en zoals de kinderen het opgeschreven hebben. Authentieke verhalen over kleine en grote gebeurtenissen. Zoals Ellecommers de Tweede Wereldoorlog in hun dorp beleefd hebben.

Oranjevereniging Ellecom, mei 2005