Artikel uit De Gelderlander van 06-04-2004

Bertha, Bertus en hun Boodschappendienst

Door onze verslaggever


ELLECOM - Een thuiszorger die boodschappen doet. Een tijdrovende bezigheid. Tijd die anders kan worden besteed, meer aan de cliënt zelf. Door de komst van de Boodschappendienst kan bijna alles worden bezorgd.

"Bertha, zei ik, Bertha volgens mij heb ik een plan bedacht dat goed is voor veel mensen en waar we zelf een paar centen aan verdienen. Niet veel, maar dat hoeft ook niet." Bertha Samberg uit Ellecom denkt kort na over het voorstel van haar man Bertus en dan knikt ze. Eerst voorzichtig en daarna enthousiast. Ze vindt het een uitstekend idee. "Dat doen we."

Het plan is niet helemaal nieuw. Een bakker annex dorpskruidenier die de boodschappen aan huis brengt omdat mensen zelf die boodschappen niet meer kunnen doen. Nieuw is wel dat ondernemersechtpaar Bertha en Bertus Samberg dit samen doet met Zorg Transfer, een Rhedense aanbieder van thuiszorg.

In de praktijk komt het er op neer dat de thuiszorger of de cliënt een boodschappenlijstje doorbelt of per fax verstuurt, waarna de boodschappen tot op het aanrecht worden gebracht. Bertus is ook niet te beroerd om moeilijk te openen melkflessen voor de cliënten open te draaien en het vlees in de diepvries te leggen.

"Dat wij achttien jaar geleden een bakkerij met een klein kruidenierswinkeltje kochten in het dorpje Ellecom, zegt veel over ons. We houden van het directe contact met de klanten. Wij kennen de mensen en zij kennen ons. Mensen kunnen bijna alles door ons laten bezorgen. Als we het zelf niet in de winkel hebben, koop ik het bij anderen. Verse groenten en vers vlees bijvoorbeeld. Het bezorgen is gratis boven een bedrag van tien euro. Onze prijzen liggen ietsje hoger dan bij de grote supermarkten. Ietsje maar, te verwaarlozen procenten."

De Boodschappendienst is de volgende stap van de Sambergs in hun ondernemerschap. Achttien jaar geleden kwamen ze vanuit Winterswijk naar Ellecom. Bertus bakt er brood en Bertha verkoopt dat naast wat kruideniersspullen in de winkel. Toen de SRV-wagen in Ellecom er in 1994 mee ophield en ook de plaatselijk groenteboer met zijn handel stopte, breidden de Sambergs uit. De winkel werd groter en het assortiment groeide met de vraag mee.

"Denk alleen al aan al die flessen lightdrank die op de markt kwamen. Daar moest schapruimte voor worden gemaakt."

Vijf melkboeren die een voor een in Arnhem en de gemeente Rheden stopten met bezorging aan huis, deden hun wijk over aan Bertus Samberg. Behalve zuivelproducten gingen de Sambergs ook brood bezorgen. Niet bij particulieren, maar bij instellingen zoals verzorgingshuizen, scholen, banken. Bijvoorbeeld: het glaasje melk dat bij Van der Valks West End-restaurant in Arnhem wordt geserveerd, is door de Sambergs bezorgd.

"De Boodschappendienst loopt nu een maand en de orders stromen binnen. Het blijkt een gat in de 'thuiszorgmarkt' te zijn.

"Ik rijd iedere dag met verse spullen tussen Arnhem en Zutphen naar onze klanten in de instellingen. De cliënten van de thuiszorg sluiten vrijwel naadloos op ons systeem aan. Zij blij, wij blij."