Artikel uit De Gelderlander van 31-03-2004

'Gêne voor hoortoestel nu niet meer nodig'

Door BERRIE VAN HELDEN


ELLECOM - De technici van GN ReSound zitten bij elkaar op de lip. Daarom moet de fabrikant van hoortoestellen uitbreiden. In Ellecom leverde dat problemen op. Daarom verhuist GN ReSound naar Westervoort.

 

 
 

Bijna onzichtbaar is het hoortoestel dat in het oor is geplaatst. "Tegenwoordig hoef je geen gêne te hebben om met een gehoorapparaat rond te lopen", zegt directeur Rienk Keuning van het bedrijf RN ReSound dat binnenkort Ellecom verruilt voor Westervoort.

Aan de Selsweg worden hoortoestellen voor in het oor gemaakt. Keuning spreekt van minicomputers, die gemiddeld vijf jaar lang meegaan. Deze digitale techniek waarmee bijvoorbeeld geluidsfrequenties kunnen worden versterkt, wordt ter plekke ingesteld op de luisterbehoefte van de cliënt.

"En het schaaltje waarin die computerapparatuur wordt weggewerkt, wordt precies op maat gemaakt aan de hand van een oorafdruk", licht Keuning toe. Gehoorapparaten die achter het oor worden gedragen, ook wel oorhangers genoemd, krijgt het bedrijf compleet aangeleverd uit lageloonlanden als China en Ierland. Ze liggen bij GN ReSound in Ellecom op voorraad. De apparaten worden vervolgens ingesteld op het gehoorverlies van de individuele cliënt. "Deze toestellen zijn goedkoper, ze worden in massa geproduceerd", zegt Keuning.

Volgens Keuning blijven mensen die langzaam maar zeker slechter beginnen te horen vaak jarenlang met de problemen rondlopen. "Zij kennen de nieuwe generatie gehoorapparaten niet. De toestellen zijn kleiner en beschikken over veel meer mogelijkheden omdat ze digitaal (computer gestuurd) zijn", ligt Keuning toe. "Daarom werken ze niet meer stigmatiserend."

Om te bewijzen dat hij geen onzin spreekt, plaatst de directeur een klein hoortoestelletje in zijn oor. Het verdwijnt vrijwel geheel uit het zicht in de gehoorgang en achter de oorlel. "Vooral voor jonge mensen is dit een uitkomst", meent Keuning.

De generatie kleine toestellen is vooral bedoeld voor mensen met beginnende gehoorklachten. "Naarmate het gehoorverlies toeneemt, heb je iets grotere toestellen nodig om dat verlies te compenseren."

Ook voor het geld hoeven mensen het dragen van een gehoorapparaat niet te laten, meent Keuning. "Het ziekenfonds vergoedt een goedkoop basistoestel. Dat functioneert goed bij een gesprek tussen twee mensen. Mengen zich anderen daarin, of zijn er achtergrond geluiden van verkeer of bijvoorbeeld rinkelende kopjes waarneembaar, dan zijn de gesprekken voor degene met gehoorproblemen onverstaanbaar."

Wie een beter toestel wil, moet bijbetalen. "Dat varieert tussen de honderd en negenhonderd euro. Maar iemand die twee van de beste hoortoestellen wil, betaalt per dag minder dan één euro extra. Nog niet eens een kopje koffie per dag. En dan heb je echt het beste materiaal dat op dit moment beschikbaar is", benadrukt Keuning.

De cliënt bepaalt in overleg met de audicien (die het toestel aanmeet) voor welk model hij kiest. "Geld kan daarbij een rol spelen, maar ook het gegeven dat in het oor apparaten minder zichtbaar zijn. Hoewel de nieuwste generatie achter het oor toestellen ook veel minder in het oog springen", aldus Keuning.