Artikel uit De Gelderlander van 12-08-2003

Iers Athlone al jaren een begrip in Ellecom en De Steeg

Door BERRIE VAN HELDEN


Athlone is een gebied in Ierland. Dichter bij huis is het tegenwoordige restaurant Het Wapen van Athlone in De Steeg een begrip. Het dorp Ellecom kent een Laan van Athlone. De geschiedenis van deze naam voert terug naar Ierland.

 

De Laan van Athlone in Ellecom. - Foto: Hans Broekhuizen

Een van de vroegere Heren van Kasteel Middachten kreeg de titel Graaf van Athlone. De eer viel te beurt aan de veldmaarschalk van de Engelse strijdkrachten Godard van Reede, die in 1644 werd geboren.

Als dank voor de succesvolle veldslagen die Van Reede bij Athlone en Aughrim in Ierland leverde voor Koning-Stadhouder Willem III werd hij verheven tot Graaf van Athlone en Baron van Aughrim. Door zijn huwelijk met Ursula van Raesfelt in 1666 werd Godard van Reede Heer van Middachten. Daarmee begon het tijdperk Van Reede op het kasteel. In 1844 stierf dit geslacht uit.

In 1673 viel Middachten ten prooi aan de Franse troepen die zich na een verloren strijd in Bonn al plunderend terugtrokken. Stadhouder Willem III had met behulp van Spaanse en Oostenrijke troepen de Duitse stad heroverd. Uit wraak vernielden de Fransen bezittingen van de families Van Reede en Van Raesfelt, omdat die goede contacten onderhielden met Stadhouder Willem III. Ursula van Raesfelt, de echtgenote van Godard van Reede, was eigenaresse van Middachten. In de jaren 1694-1697 lieten Van Raesfelt en Van Reede de burcht Middachten verbouwen. Boven de ingang van het kasteel hangt nog altijd het zogeheten alliantiewapen dat is samengesteld uit de twee wapens van deze geslachten.

Het wapen van het geslacht Van Reede hangt ook op de gevel van het restaurant Het Wapen van Athlone in De Steeg. Dankzij Godard van Reede droegen alle Reedes die na hem kwamen ook de titel Graaf van Athlone. Eeuwenlang behoorde dit hotel/restaurant tot Kasteel Middachten. In 1978 kocht de familie Van Dijk het hotel van Middachten. Jarenlang had zij het beheerd. In de jaren tachtig deed de later wethouder Cultuur Cees van Dijk het hotel/restaurant, dat tegenwoordig alleen restaurant is, van de hand. Het hotel was een culturele ontmoetingsplaats.

Vele bekende Nederlanders als Mies Bouwman, Wim Kan, Bert Haanstra, Bertus Aafjes en Simon Carmiggelt verbleven. Naar Carmiggelt, die jarenlang een vaste gast was, is zelfs een menu vernoemd.