Artikel
uit
De
Gelderlander
van
03-11-2004
'Massief
manchet
met
een
bolle
kop'
Door
RANDY
JANSINK
ELLECOM
-
Wie
denkt
dat
hij
kan
tappen
omdat
hij
een
Beertender
in
huis
heeft
gehaald
heeft
het
mis.
Een
goed
pintje
tappen
is
een
vak
apart.
Gisteren
kruisten
de
Gelderse
toptappers
hun
schuimspatels
in
Ellecom.
|
|
|
De jury aan het buffet volgt aandachtig de verrichtingen van een deelnemer. Rechts voortapper Jan Holterman. - Foto: Marc Pluim |
Volgens
de
wetten
van
de
tapkunst
kan
alleen
een
biertje
met
een
mooi
massief
schuimmanchet
en
een
bolle
kop
de
toets
der
kritiek
doorstaan.
Dat
het
tappen
van
een
goed
glas
bier
meer
is
dan
een
glas
onder
een
lopende
bierkraan
houden,
werd
gisteren
eens
temeer
duidelijk
tijdens
de
Gelderse
finale
van
de
nationale
biertapwedstrijden
in
partycentrum
De
Peerdestal
in
Ellecom.
Behalve
de
titel
'beste
biertapper
van
Gelderland'
vielen
hier
ook
drie
plaatsen
te
winnen
in
de
landelijke
finale.
Deze
wordt
op 7
december
gehouden
in
de
Amsterdamse
uitgaansgelegenheid
Escape
op
het
Rembrandtsplein.
Vijf
tappers
uit
Nijmegen,
Arnhem
en
Doetinchem
hadden
tijdens
de
regionale
voorrondes
al
velen
achter
zich
gelaten.
De
kwaliteit
van
het
deelnemersveld
lag
gisteren
dus
veel
dichter
bij
elkaar
en
dus
kwam
het
uiteindelijk
aan
op
de
details.
'Voortapper'
Jan
Holterman
(volgens
kenners:
de
man
met
de
achttien
karaat
taphanden)
liet
de
deelnemers
voor
aanvang
van
de
wedstrijd
nog
even
haarfijn
zien
hoe
een
goed
glas
bier
getapt
wordt.
Met
daarbij
bijzondere
aandacht
voor
zaken
als
de
verzorging
van
de
glazen,
het
afschuimen
en
de
presentatie
van
de
biertjes
aan
de
jury
(onderaan
het
glas
vastpakken
en
met
het
logo
naar
de
ontvanger
plaatsen).
Daarna
was
de
beurt
aan
de
Gelderse
vaklui.
Stuk
voor
stuk
tapten
zij
vier
biertjes
(twee
fluitjes
en
twee
vaasjes)
en
toonden
zij
hun
producten
aan
de
jury.
Het
proces
werd
aandachtig
gadegeslagen
door
de
keurmeesters
aan
het
buffet
en
achter
de
tafel.
Behalve
de
rest
van
de
deelnemers,
keken
ook
de
meegekomen
supporters
toe.
Aan
een
sta-tafel
vulden
Bini
en
Cindy
telkens
de
nieuwe
scores
in
op
hun
lijstje.
Moeder
en
dochter
zijn
inmiddels
volleerde
biertapwedstrijd-supporters
want
al
een
aantal
jaren
volgen
zij
hun
zoon
en
broer
Mike
Giebing
uit
Arnhem.
Mike
(36)
werkt
in
de
horecagelegenheid
op
sportcentrum
Papendal
in
Arnhem.
"Dit
is
de
al
derde
keer
dat
hij
meedoet.
Vorig
jaar
zat
hij
in
Amsterdam
in
de
finale
maar
straalde
hij
door
zijn
theorie.
Tijdens
de
afgelopen
voorrondes
is
hij
vierde
van
Arnhem
geworden",
aldus
moeder
Bini.
Als
er
tussendoor
weer
een
score
bekend
werd
gemaakt
werd
deze
door
de
dames
in
het
juiste
vakje
genoteerd.
Mike
deed
het
goed
tijdens
de
eerste
tapronde.
Met
117
punten
stond
hij
bovenaan.
Maar
dat
wilde
nog
niets
zeggen
omdat
de
flesjes
bier
en
een
nieuwe
tapronde
zouden
volgen.
"Ja,
je
kijkt
een
beetje
naar
hem.
Naar
zijn
reactie
en
hoe
'ie
lacht",
liet
zus
Cindy
weten.
"Het
is
eigenlijk
net
een
sport."
De
biertapwedstrijden
worden
georganiseerd
door
het
Centraal
Brouwerij
Kantoor,
waarbij
alle
brouwers
van
Nederland
zijn
aangesloten.
Coördinator
Dick
Wildeman:
"Het
is
52
jaar
geleden
begonnen
als
een
geintje
in
Amsterdam,
maar
inmiddels
is
het
een
landelijke
vakwedstrijd
geworden."
Volgens
Mister
Horeca
2001
zijn
de
wedstrijden
goed
voor
de
brouwers,
de
horeca
en
uiteindelijk
de
klant.
"Alle
partijen
zijn
gebaat
bij
een
mooi
product
dat
goed
verpakt
is."
Ondertussen
werd
er
in
De
Peerdestal
geconcentreerd
doorgetapt
en
geschoken.
Ook
op
het
onderdeel
uitschenken
wist
Arnhemmer
Giebing
goed
te
scoren
met
104
punten.
Voldoende
om
als
lijstaanvoerder
na
de
pauze
aan
te
treden.
Volgens
Giebing
had
hij
zich
niet
extra
op
de
wedstrijd
voorbereid.
"Toch
ging
het
boven
verwachting.
Met
het
eerste
biertje
had
ik
nog
even
mijn
twijfels,
maar
dat
bleek
allemaal
goed
te
komen.
Aan
de
theorie
heb
ik
dit
keer
wel
extra
aandacht
geschonken
en
de
boeken
er
weer
eens
op
nageslagen,
want
daar
ging
het
de
vorige
keer
mis."
Dit
keer
niet
want
met
een
vette
tien
voor
theorie
en
de
rest
van
de
punten
mag
Mike
Giebing
zich
een
jaar
lang
de
beste
tapper
van
Gelderland
noemen. |