Artikel uit De Gelderlander van 03-11-2004

'Massief manchet met een bolle kop'

Door RANDY JANSINK


ELLECOM - Wie denkt dat hij kan tappen omdat hij een Beertender in huis heeft gehaald heeft het mis. Een goed pintje tappen is een vak apart. Gisteren kruisten de Gelderse toptappers hun schuimspatels in Ellecom.

 

De jury aan het buffet volgt aandachtig de verrichtingen van een deelnemer. Rechts voortapper Jan Holterman. - Foto: Marc Pluim

Volgens de wetten van de tapkunst kan alleen een biertje met een mooi massief schuimmanchet en een bolle kop de toets der kritiek doorstaan.

Dat het tappen van een goed glas bier meer is dan een glas onder een lopende bierkraan houden, werd gisteren eens temeer duidelijk tijdens de Gelderse finale van de nationale biertapwedstrijden in partycentrum De Peerdestal in Ellecom.

Behalve de titel 'beste biertapper van Gelderland' vielen hier ook drie plaatsen te winnen in de landelijke finale. Deze wordt op 7 december gehouden in de Amsterdamse uitgaansgelegenheid Escape op het Rembrandtsplein.

Vijf tappers uit Nijmegen, Arnhem en Doetinchem hadden tijdens de regionale voorrondes al velen achter zich gelaten. De kwaliteit van het deelnemersveld lag gisteren dus veel dichter bij elkaar en dus kwam het uiteindelijk aan op de details.

'Voortapper' Jan Holterman (volgens kenners: de man met de achttien karaat taphanden) liet de deelnemers voor aanvang van de wedstrijd nog even haarfijn zien hoe een goed glas bier getapt wordt.

Met daarbij bijzondere aandacht voor zaken als de verzorging van de glazen, het afschuimen en de presentatie van de biertjes aan de jury (onderaan het glas vastpakken en met het logo naar de ontvanger plaatsen).

Daarna was de beurt aan de Gelderse vaklui. Stuk voor stuk tapten zij vier biertjes (twee fluitjes en twee vaasjes) en toonden zij hun producten aan de jury. Het proces werd aandachtig gadegeslagen door de keurmeesters aan het buffet en achter de tafel.

Behalve de rest van de deelnemers, keken ook de meegekomen supporters toe. Aan een sta-tafel vulden Bini en Cindy telkens de nieuwe scores in op hun lijstje. Moeder en dochter zijn inmiddels volleerde biertapwedstrijd-supporters want al een aantal jaren volgen zij hun zoon en broer Mike Giebing uit Arnhem. Mike (36) werkt in de horecagelegenheid op sportcentrum Papendal in Arnhem.

"Dit is de al derde keer dat hij meedoet. Vorig jaar zat hij in Amsterdam in de finale maar straalde hij door zijn theorie. Tijdens de afgelopen voorrondes is hij vierde van Arnhem geworden", aldus moeder Bini.

Als er tussendoor weer een score bekend werd gemaakt werd deze door de dames in het juiste vakje genoteerd. Mike deed het goed tijdens de eerste tapronde. Met 117 punten stond hij bovenaan. Maar dat wilde nog niets zeggen omdat de flesjes bier en een nieuwe tapronde zouden volgen. "Ja, je kijkt een beetje naar hem. Naar zijn reactie en hoe 'ie lacht", liet zus Cindy weten. "Het is eigenlijk net een sport."

De biertapwedstrijden worden georganiseerd door het Centraal Brouwerij Kantoor, waarbij alle brouwers van Nederland zijn aangesloten. Coördinator Dick Wildeman: "Het is 52 jaar geleden begonnen als een geintje in Amsterdam, maar inmiddels is het een landelijke vakwedstrijd geworden."

Volgens Mister Horeca 2001 zijn de wedstrijden goed voor de brouwers, de horeca en uiteindelijk de klant. "Alle partijen zijn gebaat bij een mooi product dat goed verpakt is."

Ondertussen werd er in De Peerdestal geconcentreerd doorgetapt en geschoken. Ook op het onderdeel uitschenken wist Arnhemmer Giebing goed te scoren met 104 punten. Voldoende om als lijstaanvoerder na de pauze aan te treden.

Volgens Giebing had hij zich niet extra op de wedstrijd voorbereid. "Toch ging het boven verwachting. Met het eerste biertje had ik nog even mijn twijfels, maar dat bleek allemaal goed te komen. Aan de theorie heb ik dit keer wel extra aandacht geschonken en de boeken er weer eens op nageslagen, want daar ging het de vorige keer mis."

Dit keer niet want met een vette tien voor theorie en de rest van de punten mag Mike Giebing zich een jaar lang de beste tapper van Gelderland noemen.