Artikel uit De Gelderlander van 26-01-2004

Nieuw leven voor buurtpreventie

Door onze verslaggevers


ELLECOM/IEREN/VELP - Gebiedsagent Kees Prins wil Spankeren, Ellecom en Dieren - Zuid veiliger maken. Daartoe is hij druk bezig de buurtpreventieprojecten nieuw leven inblazen. Prins gelooft hier heilig in .

"Neem de wijk Beekhuizen in Velp. Dat was een inbraakgevoelige buurt. Voordat ik daar met buurtpreventie begon, werd er op jaarbasis twintig tot vijfentwintig keer ingebroken. Nu nog hoogstens een tot twee keer."

Tot voor kort was Prins gebiedsagent in Velp-Noord en Rozendaal. Daar tilde hij vijf buurtpreventieprojecten van de grond. Met als gevolg dat het inbraakpercentage afnam. Een zesde, in Rozendaal, bestond al en draaide goed.

Prins zweert bij deze projecten. "Mits de inwoners van de wijk bereid zijn hun schouders eronder te zetten. Zij moeten willen, zij moeten het initiatief nemen", verklaart de politieman.

Sinds enkele maanden werkt hij in het gebied Ellecom, Spankeren en Dieren-Zuid. "In Ellecom was het vlammetje bijna gedoofd. Nu brandt het weer. In september hebben wij de koppen bij elkaar gestoken. De contactpersonen in het dorp en ik. Er hebben weer berichtjes in het wijkblaadje over buurtpreventie gestaan en ik heb tips gegeven. Nu draait het project weer", constateert Prins tevreden.

Op dit moment steekt hij zijn energie in Spankeren. "Het buurtpreventieproject hier was op sterven na dood. Er was niemand die zich hier nog actief mee bezighield." Prins besloot een oproep te plaatsen in het dorpskrantje en kreeg drie positieve reacties. "Maar ik moet tenminste zes contactpersonen hebben die voor de bevolking aanspreekbaar zijn. En die nieuwe inwoners informatie kunnen verstrekken over het project Attentie Buurtpreventie."

Prins benadert de komende weken inwoners die bij het vorige project betrokken waren en andere mensen die wellicht een rol zouden kunnen spelen. "Via via krijg ik namen toegespeeld."

De politieman hoopt in maart in Spankeren te kunnen beginnen. En dan komt oud-Dieren aan de beurt. "Na de zomer", verklaart Prins. Dit gedeelte van het dorp heeft niet eerder kennis gemaakt met het project Attentie Buurtpreventie. Gezien de grootte en de ligging van de wijk denkt Prins eraan Dieren-Zuid in tweeën te splitsen. "Dat werkt soms effectiever."

De gebiedsagent hoopt dat er voldoende belangstelling voor het project in zowel Spankeren als Dieren-Zuid bestaat. "Met elkaar moeten wij de wijken in de dorpen veiliger maken. Dat is het hoofddoel van Attentie Buurtpreventie."

Maar Prins benadrukt dat een goed draaiend buurtpreventieproject uit meer bestaat dan uit borden waarop het project wordt aangekondigd. "Wij maken inwoners erop attent dat zij de deur altijd op slot moeten doen. Ook als ze even een brood gaan kopen. Daarnaast maken wij de inwoners duidelijk dat het belangrijk is dat ze op elkaars eigendommen letten. Zeker als de buren op vakantie zijn."

Verder kunnen burgers aan de politie verdachte situaties doorgeven. "De praktijk wijst uit dat zij veel signaleren. Bijvoorbeeld als er twee personen enige tijd in een auto zitten of wanneer er een onbekende auto in de straat staat. Op die manier hebben wij in Velp een tot twee keer per maand criminelen in een buurt opgespoord, die mogelijk iets van plan waren. Het werkt dus wel."

Voordeel van het project is volgens Prins dat in een wijk de contacten tussen buurtbewoners worden aangehaald en verbeterd. "Mensen maken een praatje met elkaar en gaan zich voor elkaar interesseren. Ook maken ze afspraken met elkaar. Is er iemand op vakantie dan wordt het gras gemaaid, de brievenbus geleegd en de lamp in huis aan- en uitgedaan. Dat zijn allemaal zaken die uit zo'n project kunnen voortvloeien", aldus Kees Prins.