Artikel uit De Gelderlander van 11-05-2004

Sloveense topwijnen uit Ellecom

Door BERRIE VAN HELDEN


Europol heeft al kennis gemaakt met Sloveense wijnen, deze week is het ministerie van Financiën aan de beurt. Ellecommer André de Vries doet er alles om iedereen te interesseren voor de wijnen en het land Slovenië.

 

Onlangs hielden André de Vries en zijn vrouw een wijnproeverij in hun woning in Ellecom. - Foto: Henk Rodrigo

Meer dan 125 keer is hij vorige week de trap op- en afgelopen. Om de zojuist uit Slovenië gearriveerde flessen wijn in de kelder te leggen. "Als je een eenmansbedrijfje hebt, moet je alles zelf doen. De inkoop, het maken van promotie en de verkoop", zegt oud-commissaris André de Vries van de politieregio Gelderland-Midden.

Vijf jaar geleden, toen hij nog de tweede man was van het korps, begon hij in zijn woonplaats Ellecom een importbedrijfje van exclusieve Sloveense wijnen. "Ze behoren tot de beste wijnen van de wereld, het zijn pittige, krachtige wijnen die kunnen wedijveren met de Franse topwijnen."

Deze week viert André de Vries samen met zijn echtgenote Truus De Vries- Helmsing het eerste lustrum van Helmsing-De Vries wijnkopers. Voor deze naam is gekozen omdat De Vries, die inmiddels afscheid van de politie heeft genomen, geen misbruik van zijn functie als politiecommissaris wilde maken. De Vries ziet de import en verkoop van Sloveense wijnen als zijn hobby. "En een hobby mag iets kosten", legt hij uit."Ons doel is dan ook niet om zoveel mogelijk flessen te verkopen. Niet voor niets hebben wij er de eerste drie jaar geld bij moeten leggen. Pas vorig jaar hebben wij winst gemaakt."

Per jaar zetten de inkopers 2500 flessen om. "Voor ons en voor de Sloveense wijnboeren met wie wij contact hebben een mooi aantal. Veel groter willen wij ook niet groeien, dan zouden wij de import uit handen moeten geven en daar hebben we geen zin in", vertelt De Vries in zijn Ellecomse woning.

De afgelopen jaren heeft hij zich samen met zijn vrouw ontpopt als een ware ambassadeur voor het land Slovenië. Steeds vaker besluiten afnemers van de wijnen ook eens een vakantie in de Balkan te boeken. "Binnenkort gaan onze buren, die tot voor enkele jaren nooit van dit land hadden gehoord", zegt De Vries lachend. "Ze zijn enthousiast geworden door onze verhalen."

Hij vindt het prachtig. "Slovenië heeft mij gepakt. Het is een schitterend land, dat er uit ziet als het mooiste stukje Oostenrijk, compleet met imposante bergen. Je voelt er de warmte van de mensen, die ontzettend gastvrij zijn. Zo hebben wij bij verscheidene wijnboeren thuis geslapen. Dat is geen enkel probleem.

"En dat terwijl ze aan mij niet zo veel verdienen. Ik beding de laagste inkoopprijzen om de flessen betaalbaar te houden. Want Sloveense wijnen zijn exclusief en daardoor dus duurder dan andere wijnen. Dat onderhandelen vind ik ook leuker dan verkopen. Dat stamt nog uit mijn politietijd, toen onderhandelde ik met bijvoorbeeld burgemeesters en hoofdofficieren van justitie, nu met wijnboeren."

Helmsing-De Vries heeft op dit moment de beschikking over zeventien verschillende wijnen. "Waaronder de absolute topwijnen van het wijnhuis Movia dat de beste technieken hanteert." De Vries heeft ook alleen maar contacten met privéwijnhuizen en -boeren. Met coöperaties doet hij geen zaken. "Wij gaan voor de beste wijnen, die ook de hele wereld overgaan."

Zes jaar geleden kwam De Vries in aanraking met Slovenië en zijn wijnen. Het was liefde op het eerste gezicht. "Mijn vrouw had een Sloveense vriendin. Die drong er bij ons op aan eens een keer naar de plaats Bled te gaan. Die lag volgens haar in een prachtig gebied."

Van Sloveense wijnen hadden de Ellecommers nog niet gehoord. "Wij werden meegenomen naar een grote wijnbeurs in de hoofdstad Ljubljana. Met een van de wijnboeren raakte ik in contact toen ik een Rebula dronk. Die vond ik zo lekker dat ik daar meer over wilde weten. Ook was ik benieuwd of hij deze wijnsoort exporteerde. Met de Rebula is het begonnen", aldus De Vries.

Wijnboer Dejan Persolja exporteerde niet, maar was daarin wel geïnteresseerd. Reden voor De Vries om zich te wenden tot de Kamer van Koophandel in Arnhem. "Ik had geen idee hoe je zoiets moest aanpakken." Toen hij de zaak op poten had, organiseerde De Vries de eerste wijnproeverij. "Dat was meteen een schot in de roos. Er kwamen honderd man die zeshonderd van de achthonderd flessen afnamen."

Intussen is het eenmansbedrijfje gegroeid. "Al verschillende keren hebben bekende restaurants als Hotel Haarhuis in Arnhem en de Résidence in Rozendaal Sloveense wijnen als verrassingswijnen aan hun klanten gepresenteerd. De belangstelling ervoor neemt gelukkig toe. De wijnboeren in Slovenië verdienen dat", aldus De Vries.

 

Zie ook
Website Sloveense wijnen