Artikel uit De Gelderlander van 08-11-2004

Vier bedrijven komen in problemen

Door onze verslaggeefster


DE STEEG/ELLECOM - De strenge eisen die vastgelegd zijn in de nieuwe milieuzonering, bezorgen vier bedrijven in Ellecom en De Steeg problemen. Zij moeten op termijn verhuizen.

Bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen loopt de gemeente Rheden nu tegen de grenzen aan van de steeds strenger wordende milieu-eisen. Het bestemmingsplan van Ellecom en De Steeg is het eerste dat gereed is. "Het plan kan eind november de inspraak in", zegt wethouder Ella Schadd. "Dan houden we ook een informatie-avond voor bewoners van De Steeg en Ellecom."

Tussen bedrijven en woningen moet volgens de milieuzonering een bepaalde afstand zitten, afhankelijk van de stoffen waarmee wordt gewerkt. "Dat heeft te maken met gevaar voor de omwonenden", legt Schadd uit. In De Steeg gaat het om het benzinestation en in Ellecom om schilders- en metaalverwerkingsbedrijven. "De afstand tussen de bedrijven en de woningen is te klein. De ondernemers in Ellecom werken op locatie, maar hebben bijvoorbeeld wel achter hun huis een opslagruimte", aldus de wethouder.

De gemeente is volgens haar met de vier bedrijven in gesprek. "En blijft ook met hen praten", zegt zij. Het betekent niet dat de ondernemingen é la minute moeten verhuizen. "Ze mogen nog tien jaar op de huidige plek blijven, maar mogen slechts beperkt uitbreiden. En dat kan ook gevolgen hebben voor die bedrijven."

Het zijn niet alleen bedrijven die volgens de milieuzonering zouden moeten verhuizen. "Ook een kerk in De Steeg en het dorpshuis zijn te dicht bij woningen gevestigd. De afstand is te klein. Dat heeft te maken met geluidsoverlast. Wij vinden de kerk en het dorpshuis echter zo belangrijk dat wij een uitzondering willen maken. Geluid is dan ook wat anders dan gevaar voor omwonenden."

Volgens Schadd levert de milieuzonering problemen op. "We zijn niet voor niets met de bestemmingsplannen van de kleine dorpen begonnen. Nu kunnen we zien wat nieuwe regelgeving voor gevolgen heeft. Daarom wil ik ook met de gemeenteraad in discussie over hoe we hier mee om moeten gaan. We krijgen steeds strengere eisen vanuit het rijk opgelegd. We weten nog niet wat de gevolgen zijn voor de grotere dorpen in de gemeente."

Het bestemmingsplan van Ellecom en De Steeg bestaat uit een kaart van beide dorpen met allerlei kleuren erop. Geel is voor wonen en rood voor voorzieningen. Donkergeel staat bijvoorbeeld voor de huidige bebouwing. Lichtgeel voor het erf. Daar waar het wat donkerder is, mag wel worden bebouwd. Daar waar het lichter is niet. Zo mag in de meeste voortuinen geen schuurtje worden neergezet, maar in de achtertuin wel. "Het nieuwe bestemmingsplan geeft meer duidelijkheid, maar ook rechtszekerheid. Inwoners weten waar ze aan toe zijn. Voor sommige delen van onze gemeente was niet eens een bestemmingsplan, alleen bouwvoorschriften", zegt Schadd. In een bestemmingsplan zijn de maten vastgelegd van wat er mag worden gebouwd. Niet hoe een gebouw eruit mag zien. De eisen daarvoor staan in de welstandsnota. De plek van het klooster in De Steeg is nog een witte vlek op de kaart. Schadd: "Omdat nog onduidelijk is wat daar gaat komen. En of het klooster wel of niet wordt gesloopt."

Schadd verwacht dat het bestemmingsplan van De Steeg en Ellecom pas in het voorjaar van 2006 definitief wordt. Nu kunnen bewoners nog op- en aanmerkingen maken en bezwaar indienen. De komende tijd komen meer nieuwe bestemmingsplannen gereed. Schadd verwacht die van Velp-Noord in het voorjaar.