Artikel uit De Gelderlander van 11-02-2004

Zorg om uitzetting scholieren

Door onze verslaggeefster


ELLECOM/DIEREN - Het Openbaar Onderwijs Rheden vraagt aandacht voor de schrijnende situaties van asielzoekerskinderen Maar de scholen gaan geen actie voeren op straat.

Scholen in de regio worden geconfronteerd met schrijnende situaties van kinderen en hun ouders die terug moeten naar het land van herkomst. Het gaat om kinderen die soms al jaren volwaardig deel uitmaken van scholen. En niet per definitie anders zijn dan autochtone kinderen. Daarom heeft Openbaar Onderwijs Rheden (OOR) een brief geschreven naar burgemeester en wethouders van Rheden.

"Het gaat om kinderen met een voorlopige status die hier geboren zijn en zich hier hebben ontwikkeld", vertelt G. Tol van het OOR. "Ouders maken zich ongerust. Je maakt de kinderen al jaren mee en dan bestaat de kans dat ze terug moeten." In de Emmaschool in Dieren gaat het om vier kinderen. Twee uit een gezin uit Azerbeidzjan en twee die met hun Chinese moeders hier zijn. "Ze zijn de beste van hun klas met taal", vertelt directeur J. Homans. "Kinderen snappen niet waarom ze weg moeten. Ze zijn hier al zo lang. Ze horen erbij."

Volgens D. de Wit van de Anne Frankschool in Ellecom zorgt het voor veel beroering bij ouders. "De ouderraad heeft ons ook ertoe aangezet om een brief naar het college te schrijven."

De scholen zijn niet van plan om actie te voeren. "We springen niet in de bres voor individuele gevallen. We willen alleen een signaal afgeven dat het hier gaat om ingeburgerde kinderen. De leerlingen kunnen het niet bevatten dat die kinderen straks terugmoeten." Toch willen de schooldirecteuren er geen oordeel over vellen. Homans: "Er zijn meer schrijnende gevallen. In Rotterdam is wellicht een gezin waarmee het slechter is gesteld, maar dat heeft geen gezicht. Wij kennen de dossiers van de asielzoekers niet en wij zijn geen rechter. Daarom laten we de leerlingen niet met vlaggetjes de straat op gaan."

Dat wil niet zeggen dat de docenten het er niet moeilijk mee hebben. "Hoe verkoop je het aan je leerlingen? Dat is best moeilijk, want kinderen kunnen het niet bevatten. Een mogelijk vertrek van asielzoekers heeft veel impact in een kleine gemeenschap als een school."

Het OOR, waarbij alle openbare basisscholen in de gemeenten Rheden en Rozendaal zijn aangesloten, heeft daarom aan burgemeester en wethouders gevraagd de negatieve effecten van het uitzettingsbeleid bij de minister zichtbaar te maken.