Artikel uit De Gelderlander van 14-03-2003

Helling moet recht zijn

Door onze verslaggeefster


DIEREN/ELLECOM - De gemeente Rheden wil skatebanen aanleggen in Rheden of De Steeg of in beide dorpen. De locaties zijn nog niet bekend. Ook niet wat het mag kosten. Skaters vertellen hoe de banen eruit moeten zien.

Koen stunt met zijn skateboard op de baan in Dieren. - Foto: Hans Broekhuizen

Koen (13) staat te kijken naar zijn vrienden die met skateboards in de weer zijn op sportpark Nieuwland in Dieren. Daar ligt de enige skatebaan in de gemeente Rheden. Volgende maand komt er eentje bij in Ellecom. De gemeente heeft plannen om ook in Rheden en De Steeg banen aan te leggen.

"Deze in Dieren is niet goed", vertelt Koen. Hij draagt een wijde spijkerbroek, zodat hij makkelijk kan bewegen. De pijpen zijn aan de onderkant iets smaller zodat hij tijdens het skateboarden niet per ongeluk op zijn broek stapt. "De baan is gemaakt voor inlineskates. Met een skateboard is die niet te doen."

Gert-Jan (16) uit Ellecom bevestigt dat. "Je kunt maar één kant gebruiken. Die schuine. Aan die met die holling eraan hebben we niets. In Ellecom krijg we er wel één die vet is. Hij is alleen te klein, want we kregen te weinig geld."

Waarom ze dan toch in Dieren zijn? Koen: "De ondergrond is hier goed. Op de skatebaan doen we weinig. Beetje grinden, dat is glijden en flips maken. Er hangen hier veel mensen. Die zitten maar te roken en maken er een zooitje van." Als de baan in Ellecom af is, gaat hij daar heen.

Volgens Wouter Wenting van Brainwash, een speciaalzaak op het gebied van skateboarden in Arnhem, plaatsen gemeenten vaak de verkeerde skatebanen. "Ze bestellen ze bij fabrikanten van speeltoestellen. Die maken wel degelijke producten maar je kan er niet goed op skaten. Dus heb je er niets aan als je met je skateboard erop wil. Meestal is de bovenkant te steil." Wenting heeft achter de toonbank wel folders liggen van Duitse fabrikanten. "Ik heb gemeenten wel eens geadviseerd wat ze moeten kopen. Soms komen ze naar de winkel."

Volgens Wenting is skateboarden dat nu veel wordt gedaan, geen hype. Dat zeggen ook de jongeren uit Dieren en Ellecom. "Skateboarden komen uit Los Angeles. Surfers hebben het skateboard in de jaren zeventig ontwikkeld om te gebruiken als de golven slecht waren. In de jaren tachtig was skateboarden ook in Nederland populair. Sinds een jaar of twee doen steeds meer jongeren het."

Het computerspel Tony Hawk Pro Skater heeft er volgens Wenting voor gezorgd dat het skateboard nog populairder werd. "Maar dat is al twee jaar geleden dus kun je niet meer van een hype spreken. Dit blijft. Zeker die jonge gastjes blijven nog jaren skaten." Koen uit Dieren: "Ik in ieder geval wel."